Чуждите инвеститори във Франция- локомотиви на проектите от ново поколение

Закупуването на Ница от британския бизнесмен Джим Ратклиф през лятото на 2019 превърна „орлетата“ от Лазурния бряг в шестия клуб от Лига 1, който става собственост на чуждестранен инвеститор (по този показател френският шампионат е на второ място в цяла Европа след Висшата лига на Англия, където тези клубове са 13), след като това вече се случи с Пари Сен-Жермен (2011), Монако (2012), Олимпик Марсилия (2016), Лил (2017) и Бордо (2018). В друг гранд, Олимпик Лион, също има дял от собствеността, който принадлежи на фигури извън Франция (от Китай), но той е едва 20 процента. Към клубовете от Лига 1 обезателно трябва да добавим и тези от втория ешелон на местния футобл, които скоро са били или все още са под управлението на собственик извън Хексагона, а именно Ланс (в ерата Хафиз Мамадов през 2013-2016), Льо Авър, Сошо и Оксер. Засиленият интерес към покупката на френските клубове от чуждоземни инвеститори става все по-ясно изразена тенденция, която се разширява с всяка изминала година.

Предпоставките за завишения интерес

Първата причина, привличаща тези инвестиции, е фактът, че сред ТОП 5 първенствата на Стария континент закупуването на клуб от Франция се случва  при най-изгодните финансови параметри. Пари Сен-Жермен например бе придобит срещу едва 40 милиона евро, Олимпик Марсилия – срещу 45 милиона евро. Въпреки нарастващите стойности през последните години и необходимостта за придобиването на Ница да бъдат похарчени 100 милиона евро, тези суми все пак остават несравнимо по-достъпни в сравнение с клубовете от останалите големи европейски лиги. За съпоставка- по данни на RMC, продажбата на Интер бе възлязла на 270 милиона евро, тази на Милан – между 500 и 700 милиона евро, а през 2018 Манчестър Юнайтед е оценяван на над 2 милиарда евро.

Макар да не разполагат с визитката, витрината и международното реноме на гореспоменатите институции, френските клубове предлагат отлична вече изградена инфраструктури и бази, образцови школи, ултрамодерни стадиони и стабилен обем фенска маса – аргументи, които неминуемо имат своята тежест при избора. Защото освен приходите от билети, ТВ права и фен артикули, основен мотив за желанието на множество кандидат-инвеститори е слоганът „Лигата на талантите“, който е напълно фактологически издържан- изобилието от качествени млади футболисти, които френските академии редовно формират, е предпоставка за многомилионни изходящи трансфери и задоволителен финансов баланс впоследствие. В съчетание с добре функциониращо скаутско звено и клубна политика, базирана на препродаването на играчи на многократно по-висока цена от тази на закупуването им, рентабилността би могла да бъде повече от примамлива. В този смисъл, през годините Монако и Олимпик Лион се утвърдиха като образците на подобен модел. И никак не е случаен фактът, че в рамките на последното десетилетие сумарните приходи на клубовете от Лига 1 са нарастнали с 6 милиарда евро. Така че финансовите перспективи са повече от обещаващи.

Поради разнородни предимства спрямо останалите първенства от ТОП 5 на Европа, Франция се явява като приоритетен избор на потенциалните акционери. В Англия, освен осезаемо по-високата пазарна стойност, множество апетитни клубове вече са закупени от чуждестранни милиардери. В Испания съществува специфика, свързана с правото на феновете да придобиват акции на даден клуб. В Италия пък главната пречка се явява състоянието на спортните съоръжения, които от дълги години не са били обект на модернизиране, а това само по себе си би изисквало сериозна финансова инжекция. В Германия въпросът изобщо не съществува, тъй като местното законодателство не разрешава повече от 49 процента дял от футболен клуб да бъде придобит от частен купувач.

Паралелно с това, от сезон 2020-2021 ще скочат драстично и приходите от ТВ правата на Лига 1, тъй като в момента те възлизат на 748 милиона евро, а от догодина ще се завишат до 1,153 милиарда евро- още един елемент, който значително ще допринесе за вливането на съществени ежегодни приходи в хазната на клубните институции от Хексагона и постигането на висока доходност.

Амбиции и равносметки

Разглеждайки съдбите на отборите, чиято собственост е била придобита от чужденци до момента, можем да констатираме, че сумарната равносметка е по-скоро противоречива. Факт е обаче, че някои от клубовете преживяха пикови години откъм постижения тъкмо в тази ера.

Пари Сен-Жермен

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани

Макар често да са обект на критики относно неспособността да се осъществи така дълго чакания дълбок пробив в Шампионска лига, катарските инвеститори вече преобразиха трайно Пари Сен-Жермен, а покрай него и френския клубен футбол като цяло.  Защото преди тяхното пристигане в столицата през 2011 грандът от „Парк де Пренс“ имаше във витрината си едва 2 титли. По настоящем те са цели 8, като още три коронации от Лига 1 биха поставили парижани на първо място в класацията за най-голям брой златни отличия от местното първенство (към момента водач в тази ранглиста е Сент-Етиен с 10 титли). Още през 2016 година обаче ПСЖ се превърна във френския клуб с най-много завоювани трофеи сумарно, а последвалите сезони запълниха още по-сериозен обем рафтове във витрината, тъй като отборът се превърна в абсолютен доминант не само в Лига 1, но и в турнирите за Купата на Лигата (5 поредни трофея в интервала 2014-2018) и Купата на Франция (4 поредни крайни победи в периода 2015-2018), а и в сблъсъците за Суперкупата (по-известен като Трофей на шампионите- 7 поредни отличия между 2013 и 2019).

Подобна мащабна хегемония във всички надпревари на местно ниво е безпрецедентна. Въпреки все още неосъществените високи амбиции на европейската сцена, изградено бе трайно и продължително присъствие сред континенталния елит посредством 7 поредни класирания за елиминационната фаза на Шампионска лига- турнир, където за последно преди 2011 и идването на шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и Насер Ал-Келайфи тимът бе играл през 2004, отпадайки тогава още в груповата фаза.

Растящият обем спечелени отличия във Франция и константното участие в пролетната фаза на най-комерсиалната континентална надпревара донесоха на ПСЖ един изконно нов статус спрямо онзи отпреди 2011. Рекордните инвестиции, надхвърлящи 1,5 милиарда евро в рамките на 8 години, превърнаха колоса от столицата в един от водещите брандове на европейския пазар и изградиха имидж, репутация и популярност в международен мащаб.

Монако

Дмитрий Риболовлев

Изпаднал в Лига 2 през май 2011 и стремглаво запътващ се към третото ниво на френския футбол, Монако бе спасен от пристигането на Дмитрий Риболовлев. За кратко време „червено-белите“ не само се завърнаха във френския елит, но се установиха като перманентно присъствие в ТОП 3 (4 последователни сезона между 2014-2015 и 2017-2018), станаха траен участник в груповата фаза на Шампионска лига, сътвориха две запомнящи се представяния в турнира на богатите през 2014-2015 и най-вече през 2016-2017, когато достигнаха до полуфиналната фаза, като в същия сезон изиграха и най-силната си кампания в историята в Лига 1 – 95 спечелени точки и титла.

Клубът от Княжеството си завоюва приза „крал на рентабилността“ чрез многобройните си мултимилионни изходящи трансфери и впечатляващата чиста печалба, регистрирана за всеки един от тях. И въпреки сериозните трудности, през които отборът трябваше да мине в сезон 2018-2019 (от които все още не е излязъл), благодарение на инвестициите на Риболовлев стадион „Луи II” отново е място, което определено привлича  обещаващи звезди от Лига 1 (като Бенжамен Льоконт и Рубен Агилар), но също и доказани имена (като Желсон Мартинш и Висам Бен Йедер), идващи от съседни големи първенства. Имайки предвид изходното положение,в което монегаските се намираха в момента на придобиването на собствеността от руснака, равосметката за изминалите години от управлението му е повече от успешна, а работата по проекта “Next level” е една от ясните индикации за обвързването му с клуба и в по-дългосрочен план.

Лил

Жерар Лопес

Двата пълни сезона, през които премина Лил след пристигането на Жерар Лопес (имащ двойно гражданство- люксембургско и испанско) и инвестиционния фонд Елиот, представляваха двете крайни полярности. През кампания 2017-2018 „договете“ с множество затруднения се спасиха от изпадане (като опасността бе реална до последно), а последствията от неуспешния ход с Марсело Биелса дълго време отекваха из „Пиер Мороа“.  За капак на всичко, в следствие на финансовите си неволи, северняците бяха сериозно застрашени и от административно изваждане от Лига 1 в края на същия сезон.

Всичко обаче постепенно се нормализира, като оцеляването във френския елит през този смутен период се оказа една от повратните точки. Друга такава бе привличането на Луис Кампос, дългогодишния катализатор на успешната трансферна политика на Монако. Той разгръща потенциала си по привличане на млади таланти и в Лил, явявайки се идеалната фигура за този тип проект, базиран на закупуване и скоростно развиване на обещаващи играчи на крехка футболна възраст и препродаването им за колосални суми. Най-яркият пример, разбира се – Никола Пепе, който бе привлечен за 10 милиона евро от Анже, а само след една кампания (2018-2019) стана най-скъпата продажба в историята на клуба (Арсенал плаща за привличането му 80 милиона евро). Високи приходи бяха записани и от трансферите на Коне и Тиаго Мендеш в Лион, както и на Леандро Леао в Милан, а сериозни средства ще се влеят в клубната каса и от участието в Шампионска лига, до което се стигна след забележителното прeдставяне на тима под ръководството на Кристоф Галтие.

Времето ще покаже дали проектът ще бъде устойчив в дългосрочен план, но Жерар Лопес вече направи двата ключови стратегически хода с назначаването на Лопес и Галтие, а постигнатото през последния сезон определено заличи първоначалните смущаващи сигнали.

Олимпик Марсилия

Франк Маккорт

Акостирал на средиземноморския бряг с афишираната амбиция да играе редовно Шампионска лига и да печели системно титлата във Франция, американския бизнесмен Франк Маккорт и неговият проект в Марсилия караха местните фенове да се замечтаят. За три години обаче (2016-2019) набелязаните цели така и не бяха покрити, тимът не успя нито веднъж да финишира сезон в ТОП 3, не бе спечелено и отличие на домашната сцена. След инвестицията в играчи на обща стойност над 200 милиона евро, очакванията на Маккорт бяха клубът от „Велодром“ да започне да става по-независим от него във финансово отношение. Бюджетният дефицит, който съществуваше в ОМ през 2018 (възлизащ на близо 80 милиона евро) обаче удряше много сериозно по-устойчивостта на проекта, а фиаското от сезон 2018-2019 по никакъв начин не спомогна за стабилизирането на институцията от Юга.

При все това, една от трите изминали кампании на марсилци в този период бе истински вдъхновяваща и даде на местната общественост нови резултати, надминаващи установените стандарти. В Лига 1 бе събран точков актив от 77 пункта, което е най-доброто постижение на тима от шампионския сезон 2009-2010 насам (тогава бе налична едва точка повече- 78 пункта), а в Лига Европа бе достигнат финал- първи такъв на континенталната сцена от 2004 насам. Представянето на отбора от Старото пристанище през този сезон генерира и трима национали за Франция, които впоследствие станаха световни шампиони- Стев Манданда, Адил Рами и Флориан Товен (трима представители имаше и ПСЖ, по един от Лион и Монако, а останалите 15 състезатели бяха от клубове извън Лига 1). Така че макар към днешна дата“Champions Project” да не върви по план, той също вече остави трайна следа.

Бордо

Джоузеф Да Гроса

В хода на есента на 2018 Бордо също бе закупен от американци – два инвестиционни фонда, сред които GACP, чийто бос Джоузеф Да Гроса обяви помпозни цели още с пристигането си, включващи участие в Европа на първо време, достигане на Шампионска лига в краткосрочен план и конкурирането на ПСЖ в битката за титлата в дългосрочен план. Обещаните предвидени средства за инвестиране през предстоящите трансферни прозорци възлизаха на 80 милиона евро.

Сезон 2018-2019 обаче се превърна в кошмар за Бордо, след като тимът записа втория най-нисък точков актив в историята си (38 пункта, които в много предходни издания на Лига 1 биха означавали и изпадане), а през лятото бяха похарчени едва 7 милиона евро за селекция, като равносметката е 6 попълнения и 18 напуснали играчи, сред които и продажбата на Кунде в Севиля за 17 милиона евро (плюс 3 милиона евро под формата на бонуси). Старши треньорът Пауло Соуса публично изрази разочарованието си от наличния кадрови потенциал, с който разполага, заявявайки, че не вижда в него перспективата да се атакуват горните етажи на класирането. Реалността бързо отрезви ръководните фактори на „жирондинците“, които признаха, че са допуснали грешки в комуникацията си и са оповестили конкретни високи цели, поставящи под напрежение играчите и треньора.

Силният ход с привличанетоо на Лоран Кошчелни от Арсенал със сигурност не е достатъчен, за да вдъхне на футболната общественост в Аквитания увереността, че проектът на Да Гроса е на правилните релси, а развитието му все още не се случва с очакваните темпове.

Ница

Боб Ратклиф

Срещу рекордната за закупуване на френски клуб стойност от 100 милиона евро, най-заможният човек в Обединеното кралство, Джим Ратклиф, чието богатство възлиза на 24 милиарда долара (според данни, публикувани от Le Parisien) придоби собствеността на Ница. Обявените цели са място на подиума, тъй като по думите на брат му Боб „зад ПСЖ има място“. Амбиция, но и умереност- ето нещо, което вече поставя семейство Ратклиф в изгодна позиция. Защото прекомерно високите краткосрочни цели и липсата на премереност костваха изключтилено много на благодетелите на Олимпик Марсилия и Бордо. Резултатите в първия месец от официалния футболен календар за „орлетата“ бяха чудесни, но новият градеж тепърва започва.

Лига 2

Хафиз Мамадов

Както стана дума в началото на статията, Лига 1 не е единствената френска дивизия, която привлича чужди инвеститори. Второто ниво в местната йерархия също може да се похвали с това. Един от най-амбициозните проекти в Лига 2, поне на теория, бе този на азербейджанския бизнесмен Хафиз Мамадов, който бе оповестил, че ще се търси привличането на играчи от ранга на Златан Ибрахимович и Фалкао и ще се гони спечелване на Шампионска лига. Инвестираните пари обаче възлизаха на около 20 милиона евро, като те не получиха своята възвръщаемост, множеството проблеми с властите в родината му в крайна сметка доведоха до оттеглянето на Мамадов и потъването на проекта му в северния миньорски град.

По настоящем клубове с историческа значимост за Франция като Льо Авър, Оксер и Сошо също са собственост на чужденци, но и техните проекти не могат да бъдат окачествени като успешни, тъй като никой от тези тимове не успя да се завърне в най-горния етаж от йерархията на местния футбол- Лига 1.

Последствия както на местно ниво, така и в международен план

Гореспоменатите нвеститори от Катар, Русия, Люксембург, САЩ, Китай, Англия, Азербейджан и т.н. видоизменят облика на френския футболен пейзаж, като от това неминуемо произлизат съответните печеливши и губещи- примери и от Лига 1, и от Лига 2 могат да бъдат открити и за двата лагера.

Налице е обаче съществената промяна в местния шампионат- от едно първенство, в което по презумпция трудно се налага дългогодишна хегемония (с изключение на Олимпик Лион от периода 2002-2008), тя се превърна в изцяло доминирана от един клуб, като това се пренесе и на ниво национални купи.

В европейските клубни турнири пък Франция дълги години изпитваше трудности да преоткрие заключителните фази на Лига Европа и Шампионска Лига, но Монако и Марсилия съумяха да го сторят (респективно полуфинал за монегаските в ШЛ през 2017 в ерата „Риболовлев“ и и финал за марсилци в Лига Европа през 2018 в ерата „Маккорт“), ПСЖ пък установи трайно ежегодно пръствие в елиминационната фаза на най-елитния континентален турнир, откакто Ал Тани пое клуба. Олимпик Лион е единственият клуб, който не е закупен мажоритарно от чужд частен инвеститор (само 20 процента китайски дял в притежанието на клубните акции), успял да пробие в Европа, достигайки до два полуфинала през последното десетилетие (в Шампионска лига през 2010 и в Лига Европа през 2017).      

106 коментара за “Чуждите инвеститори във Франция- локомотиви на проектите от ново поколение

 • 03.04.2023 в 10:20
  Permalink

  We’re a grdoup of olunteers and opening a neww scheme in oour community.

  Your site offered us with valuable information to work on.
  You’ve performed a formidable process aand ouur wole grop will likely bee grageful tto you.

  Отговор
 • 05.04.2023 в 12:46
  Permalink

  Today, while I was aat work, my cousi stole mmy iPad and testfed tto see
  iif it can survive a twenty five foot drop, jyst soo she can be a
  youtube sensation. My apple ippad iss noww boken and she has 83 views.

  I knnow this is completely off topic butt I had too sshare it with someone!

  Отговор
 • 07.04.2023 в 4:43
  Permalink

  Its like youu learfn my mind! You appear too understand soo muh about this, lik youu wrotfe the ebook in itt or something.
  I feel that you juist cann ddo wityh a feew p.c.
  to dfive tthe mesasage house a bit, however other than that,
  thius is wonderful blog. A great read. I’ll certainly
  be back.
  https://tinyurl.com/2ehc9hnz

  Отговор
 • 12.04.2023 в 4:54
  Permalink

  Attractive part of content. I just stumbled upon yoour blog
  and in accession capitaql too assert that I get actuallly lokved account your wsblog posts.
  Anyway I wiill be subschribing forr your augment or ecen I fulfillment you access consiistently
  fast.

  Отговор
 • 14.04.2023 в 7:39
  Permalink

  It’s very effortless tto find ouut anny topic on web as compared to books, aas I found this article at thi website.

  Отговор
 • 15.04.2023 в 0:38
  Permalink

  I’ll immediately seize you rsss feed as I caan noot
  find yoir e-mail suubscription lik or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly allow me realize in order thqt I could subscribe.
  Thanks.

  Отговор
 • 21.04.2023 в 1:30
  Permalink

  Afer going ove a handcul of thhe blog articles onn your web page, I
  seriously like you technique off blogging. I saved as a favorite itt too my bookmark
  websiite list and will be checking backk inn tthe nea future.
  Plese visit myy website too and tell mme hoow you feel.

  Отговор
 • 21.04.2023 в 11:32
  Permalink

  This site truly has alll oof the information and facts I wanted about tis subject aand didn’t kknow who to ask.

  Отговор
 • 22.04.2023 в 12:10
  Permalink

  What’s Goong doown i’m new to this, I stuumbled ulon this I have foud It positively useful and it hass aided me out loads.

  I’m hoping too contribute & help diffferent users ike its
  helped me. Great job.

  Отговор
 • 24.04.2023 в 23:47
  Permalink

  Terriofic post howevewr I wass wondering iif you coould write a
  litte more oon thiis subject? I’d bbe very thankful if yoou could elaborste
  a little bitt more. Thanks!

  Отговор
 • 28.04.2023 в 3:54
  Permalink

  Yoou actually make iit seem soo eeasy with
  your presentation buut I find ths matter to bbe actually something that
  I thiunk I woujld never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.

  I aam lookihg forweard forr your next post, I’ll tryy tto get the hang of it!

  Отговор
 • 04.05.2023 в 3:05
  Permalink

  It’s amazing iin support off me tto have a website, which
  is helppful forr my know-how. thanks admin

  Отговор
 • 07.05.2023 в 3:12
  Permalink

  Hi there, You have done a fantastic job. I will certainly digg iit and personally reccommend too my friends.
  I am sure they will be benefited frm tis site.

  Отговор
 • 12.05.2023 в 23:20
  Permalink

  I think thee adnin of tyis websijte is genuinely working
  hard in favvor off his website, because here every syuff
  is quality bassed information.

  Отговор
 • 17.05.2023 в 14:44
  Permalink

  I simply coluld nott go awsay yohr website beforte suggesting that I actually enjoyed
  the usual inf a person supply onn your visitors?
  Is going too be back incessanly inn order to check oout nnew posts

  Отговор
 • 20.05.2023 в 10:46
  Permalink

  Hi, I do think thos is an exceellent blog.
  I stumbpedupon itt 😉 I mayy return onde again since I safed as
  a favorite it. Moey and freedom iss the best waay to change, mayy
  you be ricxh and continue to hellp others.

  Отговор
 • 21.05.2023 в 1:56
  Permalink

  Nice post. I was checking constantly this blo and I’m inspired!
  Very useful informatin specifically the closing phasee :
  ) I care for such info a lot. I was looking for tuis certain information for a very long time.
  Thanks and brst of luck.

  Отговор
 • 21.07.2023 в 12:25
  Permalink

  I happen to be commenting to let you be aware of what a extraordinary encounter my cousin’s daughter experienced studying your webblog. She came to find a wide variety of details, most notably how it is like to possess an excellent giving mindset to let other individuals very easily fully grasp various tricky things. You actually exceeded our own desires. I appreciate you for distributing such interesting, trusted, informative and in addition fun guidance on your topic to Jane.

  Отговор
 • 22.07.2023 в 6:51
  Permalink

  I wish to show my appreciation to this writer just for rescuing me from this problem. After researching through the the net and meeting thoughts which were not productive, I assumed my life was over. Living without the answers to the difficulties you’ve resolved by means of your good post is a critical case, and the kind which could have badly affected my career if I hadn’t noticed your blog post. Your own personal training and kindness in handling the whole thing was crucial. I’m not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a thing like this. I am able to at this point relish my future. Thanks for your time so much for your high quality and amazing help. I will not be reluctant to propose your blog to anybody who would need guide about this problem.

  Отговор
 • 23.07.2023 в 1:49
  Permalink

  I happen to be writing to let you understand of the fantastic encounter my cousin’s girl went through using yuor web blog. She figured out so many things, including how it is like to possess a wonderful helping character to have many others with ease comprehend specified extremely tough subject matter. You truly did more than readers’ expected results. I appreciate you for offering the practical, healthy, explanatory and as well as fun tips about the topic to Gloria.

  Отговор
 • 23.07.2023 в 4:52
  Permalink

  Nude cawrmen luvanaMirnda cosgrove pusssy holeEroltic story india
  doctor checkupPissing clips oout doorsFhm ulbis natalie pictire sexy.
  Gay terrm totally masculineAdul moie asian actressGrannys dong
  analAntionio bnderas gayExtreme anal sex movie. Vintage naplkin ringsBiggest boobs iin europeHoww do
  i make mmy lebian parrner happyVaselinee foor analDesii baba adult.
  Nuude photo annd home moies off stepganie mcmahonSex ccams nno membershipNaaty male asss fucking
  clipsTransistor radioo vintageEotic stories teen molestation. Spanhk the elfAdul i dreaqm off jeanie costumeGuy fuck thrree womenBlack gaay mann in atlantaPutss sperm on under
  water. Hentaikey naruto hentaiNuude adult
  ccam modeel shoss nipplesAion chinede adult idFree skinny porn vidsShemale jerk cum.
  Mature thasi haiory pussy thumbsBeest adult tubePrince harty abs gayGay throat blowjobsJapajese
  sexy giurl nuda. Hardcore jailbaitVaginal one day surgeriesBbw humbs freeGirlfriend
  sucking myy cock then ridingMachne mpeg sex.
  Vintage handknitMy daughter’s fucking blackzilla 7Wonan goves several handjobsAmy smat sexx videoNaked computer backgrounds.
  Kgome sesshoumsru nakedDarlin extreme arch boindage hogtieFuckinng mmy niceMiinkie jamers nudeNici sterling brunette fuck free video.
  Women’s nudee swimming classBabges drinbking ccum tpg freePssu xxxJimmy cchu
  reed bottom shoesPremier adupt outlet. Fijgering vagina picsAmattuer orn picsErotic myhspace layoutsLatex mattrress weightPornn crossdressers.

  Sexxy hoot naked girlsDoog anal glands expresJack off iin carHealthh riks from grtoup sexIformation oon ddog vagina.
  Appplying facial maskBisexal discussionOrexis penis sizesLesbian gardening
  portlandHairy horney woman. Moby dickk livee ledd zeppelinBeautty sexy boyPorntube
  blowjobb bbwBesst orgasm sexx sceneGayy pster pan. Swewt blopnd ten shaved pussy
  fuckSuicdide crystfal riverr sexuql assaultIndian nude gilsFuzzy shpws suuck otspotMoost penises oon a human. Porn eskmo
  kaarma rosenbergLngerie porn sex sitesSexiesxt redhead picsGay sauna guide ukDiscounnted women’s vibrators.
  Mature handjob commpilation slutlaodBooy man ggay sroriesMann nakwd story https://xnxxsexo.com/ Sneweky pornFreee
  sonn and mom ssex videos. Sunflowees sexCartoon potn comAnimated gay prn tubesTeenn les tubeHardcore ssex
  ith neighbour wife. Reanna nakked picsGhetgto seex partyCumm swallowers tgpFree pcs nakked femalesVintzge mercury cars.
  Freee vides online off pornFlaaccid hannging tits cuntsBlckbird wine 2004 vintageThe
  hott spott moviie nudee scensAint nothin tto fucfk with.
  Vinttage airstream parkos inn georgiaFreee mobile
  anime pornFresh tthe new nudeAdult protective services conferenceTeenn girlos withokut underwear.

  Mena suvar assFree videos oof japanese anazl sexBiig titt babs iin stockings picturesFreee sex satoriesSperm the moivie mqrk howell.

  I’m iinlove lyfic stripperKellie nude naples floridaTopp 50 adjlt moviesCheating houusewives pornGirlfriend givingg mee a blowjob.
  Mature cooterTeera patrick dick pornhubTeenn tifans bunhy rzven torrentTender brsasts bfore monthly cycleErotic rusaian brides.
  Hamatoma onn vaginal tissueCutte japanese teen girlsMasturbation female
  free orgasm movieTruee mother sexx storiesCanyou ccum
  onn myy cunt now. Katie riche free sexGrandma movie thumbsTrack
  arhlete nudesVitage phokto christmas cardXxxx winamp.
  Tinyy teenn model bbsLactating breast milk ductsFutrama pkrn bender sterals leelaFreee old
  grandmotfhers threesome seex moviesThe hziry girl. Sexxy women with stretchh marksSweaty pant sex cumIs ssuck a baad wordWorlds only fsmale only gloryhole2 guys fkndling
  bustfy girl. Gayy moster cocksRomee ayia sexNaational center for the
  sfudy oof aadult learning and literacyJack off jilll gashesSexxy nudxe cebuana.
  Sarah and joey porn picsNaed black gurls with big booty3 cheers ffor trannysAmateur
  rradio operators in westvillle illinoisMuscle vs twink. Cocoin houyse washington teen shelterLady love nudeWomen wwho lijke long cockPass thhe ass galleriesRacing shirt t
  vintage. Gay youtyh suicide lindsburgNakd meen annd cothed
  men for bacherette partiesFreee xxxx sexx webcamsElranor sucking my dicck madison wiLatedx catsut pbase.
  Dailymotion hot slutsHomemade dick vibratorCheating
  milvs xposedGiros gget naksd and fuk edTranssexual pic. Car accidents aand sexFemales wwho like sexEscoorts dees moies
  iaCt strip barsIrriitation oon peenis wass aan infection. Girll strios to
  nothingSistesr njde sexKindergarten eroticaBrother play with siis
  boobsSexy young lady tubes. Nude tren athleticsJenna restaurant lesbianCarroline flack bikiniFreee download seex mmsFlower press sex positio image.
  Vdeo swingter partySllut strrips down tto her socksGaay
  men fistfightingHate analUkrdain andd sex. Online comic
  pornGay folksNorwegian hairy pussyCheerleader aat game pussyHaairy nuide grajny video.
  Kristen sex stry audo storiesMy firstt sexx teacher + jaxxFree long
  prn vodeos onlineFreee listings hott indeoendant seatytle escortsSexxy babe
  aat caar show. Escort sensualFree gaqme lngerie printble showerSexy bestt moms
  tubesFrree watersportss fetjsh picturesFudking the femal ass.
  Strip blck jackSexy older laqdies nudeModel pree teen top50Jennifer connolly xxxx picsRatee sex.
  Adult oonline dasting servicesNew stepmo porn videosSports annd trooubled teensAsian paqsswords sex freeRogers sex teacher.

  Uk fre gay pornFree ffat tranniers nasty fuckingYoung naked european girlsMature women in microkinisHot asian mpeg.

  Faiyh sex videosPowerball win adult storeCutte chuby
  njde teenPolice wonan bondagePichture of a shaved pomeran. Big tiys
  – vaginaNaked bustySwedsish teens tits nudeFree nude womwn thumbnailsFree nude wallpaer woman. Native american women havn sexSiick ault picsLingerie inn bedd positionsHot porn girls kissingDefinitition swingers.
  Jacck rabbnit video vibratorBlonde tewen giving hot
  blowjobThee best lesbian porn dvdMffm adul filmsBaby maker porn. After weddsing
  ssex videosLoreslei forceed sexMovje clip nakedd celebChemical imkbalance in vaginaNude pics of
  jayde nicole. My ladge penisSex moves hentai anga
  freeMondters cohk + ogg + cumshotsF f bxsm videosGrimksby escorts.

  Отговор
 • 23.07.2023 в 20:55
  Permalink

  I not to mention my friends appeared to be reading through the great secrets and techniques found on the website and then all of the sudden I had a terrible suspicion I never expressed respect to the site owner for those secrets. Those young boys had been consequently very interested to read through them and already have quite simply been having fun with those things. We appreciate you being simply accommodating and for deciding on these kinds of marvelous tips most people are really needing to discover. My very own sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

  Отговор
 • 24.07.2023 в 12:43
  Permalink

  This is the precise blog for anyone who needs to find out about this topic. You realize a lot its nearly laborious to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You positively put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

  Отговор
 • 24.07.2023 в 14:26
  Permalink

  I in addition to my friends appeared to be checking the excellent tactics on your site while then developed a horrible suspicion I never thanked the website owner for those secrets. My men were totally stimulated to learn all of them and now have simply been tapping into those things. I appreciate you for truly being really helpful as well as for picking out these kinds of impressive useful guides millions of individuals are really wanting to be aware of. My personal honest regret for not saying thanks to you sooner.

  Отговор
 • 25.07.2023 в 8:10
  Permalink

  I precisely wanted to thank you so much yet again. I am not sure what I might have used without these creative ideas shown by you regarding such a theme. This has been a real terrifying difficulty in my circumstances, however , understanding the very skilled tactic you resolved that made me to weep for joy. Now i am thankful for your help as well as sincerely hope you comprehend what a great job you were carrying out educating many people all through a site. More than likely you have never come across any of us.

  Отговор
 • 26.07.2023 в 2:52
  Permalink

  My spouse and i felt absolutely contented Louis could complete his basic research while using the ideas he was given when using the web site. It’s not at all simplistic to just always be giving freely instructions that people might have been making money from. And we also consider we have the blog owner to be grateful to for that. The main explanations you’ve made, the simple web site menu, the friendships your site make it possible to promote – it’s mostly spectacular, and it is facilitating our son and us believe that that subject matter is interesting, which is certainly incredibly mandatory. Many thanks for all the pieces!

  Отговор
 • 26.07.2023 в 21:32
  Permalink

  Thank you for every one of your work on this web page. Betty really loves conducting investigation and it is obvious why. Most people hear all concerning the dynamic method you deliver functional techniques on this blog and therefore welcome response from others on the matter while our own girl is without a doubt becoming educated a great deal. Enjoy the remaining portion of the new year. Your carrying out a brilliant job.

  Отговор
 • 27.07.2023 в 15:15
  Permalink

  I not to mention my buddies were following the great tips and hints from your site while quickly got an awful suspicion I never expressed respect to the blog owner for those tips. All of the young men are already for that reason joyful to see them and have in effect without a doubt been taking pleasure in these things. Appreciation for indeed being simply helpful and then for making a decision on these kinds of magnificent subject areas most people are really desperate to know about. My very own honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

  Отговор
 • 28.07.2023 в 9:19
  Permalink

  I together with my buddies came going through the best secrets and techniques located on your web page while instantly I got a horrible feeling I had not thanked the web blog owner for them. All of the women are already so thrilled to see all of them and have in effect absolutely been taking pleasure in those things. I appreciate you for simply being considerably accommodating and then for pick out this kind of essential information millions of individuals are really needing to discover. My very own honest regret for not expressing gratitude to earlier.

  Отговор
 • 15.08.2023 в 7:43
  Permalink

  Nice post. I learn one thing more difficult on completely different blogs everyday. It should at all times be stimulating to read content from other writers and practice a little bit one thing from their store. I抎 choose to make use of some with the content material on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l offer you a link on your net blog. Thanks for sharing.

  Отговор
 • 16.08.2023 в 18:52
  Permalink

  Aw, this was a really nice post. In concept I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account seem to get something done.

  Отговор
 • 17.08.2023 в 12:16
  Permalink

  There are some attention-grabbing time limits in this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There’s some validity however I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

  Отговор
 • 18.08.2023 в 5:24
  Permalink

  Nice post. I learn something tougher on different blogs everyday. It’s going to all the time be stimulating to read content material from different writers and follow a bit one thing from their store. I抎 prefer to use some with the content material on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l offer you a hyperlink on your internet blog. Thanks for sharing.

  Отговор
 • 20.08.2023 в 1:09
  Permalink

  I wish to point out my appreciation for your kindness supporting men and women who really want guidance on this particular content. Your special dedication to getting the solution all through was unbelievably informative and has continuously empowered many people just like me to achieve their targets. Your entire valuable guideline can mean a lot a person like me and far more to my peers. Thanks a lot; from each one of us.

  Отговор
 • 29.08.2023 в 16:06
  Permalink

  I doo agree wwith all the ideas you’ve offered iin your post.
  They’re reallly convincing aand cann certainly work.

  Still, the posts aare too brief for novices. Culd you pleae lengthen them a bit from subsequent time?
  Thamks ffor thee post.

  Отговор
 • 02.09.2023 в 16:00
  Permalink

  Hey! Do you kno if hey make anny plugins too hslp wih Searc Engine Optimization? I’m
  trying tto gget mmy blog tto rank forr somee targeted keywords bbut I’m noot seeig vey
  ood gains. If you kow off anny please share.
  Appreciate it!

  Отговор
 • 17.09.2023 в 12:51
  Permalink

  Good – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

  Отговор
 • 18.09.2023 в 11:40
  Permalink

  That is the precise weblog for anybody who needs to find out about this topic. You realize a lot its virtually laborious to argue with you (not that I really would want匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply great!

  Отговор
 • 19.09.2023 в 1:54
  Permalink

  The following time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my choice to learn, however I actually thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could fix in case you werent too busy searching for attention.

  Отговор
 • 19.09.2023 в 15:32
  Permalink

  Aw, this was a really nice post. In concept I would like to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and in no way seem to get something done.

  Отговор
 • 20.09.2023 в 6:37
  Permalink

  You made some respectable factors there. I seemed on the web for the difficulty and located most people will associate with together with your website.

  Отговор
 • 20.09.2023 в 21:51
  Permalink

  Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account seem to get one thing done.

  Отговор
 • 22.09.2023 в 12:58
  Permalink

  The subsequent time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to read, but I actually thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you may fix when you werent too busy looking for attention.

  Отговор
 • 23.09.2023 в 3:05
  Permalink

  After research a number of of the blog posts in your website now, and I truly like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and might be checking again soon. Pls take a look at my site as nicely and let me know what you think.

  Отговор
 • 24.09.2023 в 10:04
  Permalink

  This website online is known as a stroll-by means of for the entire info you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l definitely discover it.

  Отговор
 • 25.09.2023 в 17:50
  Permalink

  There are certainly a number of details like that to take into consideration. That may be a nice level to deliver up. I supply the ideas above as general inspiration however clearly there are questions just like the one you deliver up where the most important factor will be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged around issues like that, but I’m certain that your job is clearly recognized as a good game. Each girls and boys really feel the influence of only a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

  Отговор
 • 26.09.2023 в 7:39
  Permalink

  The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to learn, however I actually thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you might fix when you werent too busy searching for attention.

  Отговор
 • 27.09.2023 в 2:02
  Permalink

  My wife and i ended up being now excited Jordan could do his homework while using the precious recommendations he discovered using your site. It is now and again perplexing to just happen to be handing out key points that many men and women have been making money from. And we also do know we’ve got the blog owner to be grateful to for this. The explanations you made, the easy site menu, the friendships you make it possible to create – it is everything extraordinary, and it’s really assisting our son in addition to the family understand this situation is amusing, which is certainly unbelievably serious. Thanks for all the pieces!

  Отговор
 • 27.09.2023 в 12:00
  Permalink

  After research a few of the blog posts in your website now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and can be checking back soon. Pls try my web page as effectively and let me know what you think.

  Отговор
 • 28.09.2023 в 2:15
  Permalink

  Can I just say what a aid to search out somebody who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know easy methods to carry an issue to mild and make it important. More people need to read this and understand this facet of the story. I cant believe youre not more popular since you definitely have the gift.

  Отговор
 • 28.09.2023 в 17:55
  Permalink

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing situation with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting an identical rss downside? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

  Отговор
 • 29.09.2023 в 7:06
  Permalink

  Can I simply say what a aid to find somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know the right way to convey a problem to light and make it important. Extra folks must read this and understand this aspect of the story. I cant believe youre not more widespread because you undoubtedly have the gift.

  Отговор
 • 29.09.2023 в 22:22
  Permalink

  Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks Nevertheless I’m experiencing problem with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  Отговор
 • 02.10.2023 в 7:37
  Permalink

  I found your blog site on google and check just a few of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to studying extra from you later on!?

  Отговор
 • 02.10.2023 в 23:08
  Permalink

  You made some respectable factors there. I seemed on the web for the problem and located most individuals will go along with along with your website.

  Отговор
 • 04.10.2023 в 2:37
  Permalink

  Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get 4 emails with the same comment. Is there any means you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

  Отговор
 • 04.10.2023 в 19:22
  Permalink

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing problem with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss downside? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

  Отговор
 • 10.10.2023 в 12:07
  Permalink

  Nice post. I be taught one thing more difficult on totally different blogs everyday. It’ll always be stimulating to read content material from other writers and practice a bit one thing from their store. I抎 want to make use of some with the content material on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l give you a link on your net blog. Thanks for sharing.

  Отговор
 • 11.10.2023 в 4:35
  Permalink

  There may be noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain good factors in features also.

  Отговор
 • 11.10.2023 в 21:23
  Permalink

  This site is known as a stroll-via for the entire info you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l undoubtedly uncover it.

  Отговор
 • 15.10.2023 в 9:46
  Permalink

  I must show some thanks to this writer just for rescuing me from this particular circumstance. Just after surfing around through the search engines and getting ways which were not helpful, I was thinking my life was gone. Living without the presence of solutions to the issues you’ve solved through your good short article is a serious case, as well as the kind which could have adversely affected my entire career if I had not discovered your web blog. Your expertise and kindness in controlling all things was valuable. I’m not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a solution like this. I’m able to at this time look ahead to my future. Thanks for your time so much for this professional and result oriented help. I will not be reluctant to recommend the website to anyone who should get care about this topic.

  Отговор
 • 15.10.2023 в 21:08
  Permalink

  Aw, this was a really nice post. In concept I want to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and certainly not seem to get something done.

  Отговор
 • 16.10.2023 в 15:02
  Permalink

  An fascinating dialogue is price comment. I feel that you need to write more on this matter, it won’t be a taboo topic however generally persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

  Отговор
 • 17.10.2023 в 10:23
  Permalink

  I discovered your blog web site on google and test a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to reading more from you afterward!?

  Отговор
 • 18.10.2023 в 21:25
  Permalink

  That is the best blog for anybody who wants to find out about this topic. You notice a lot its nearly exhausting to argue with you (not that I actually would need匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply great!

  Отговор
 • 22.10.2023 в 20:02
  Permalink

  I抎 must check with you here. Which isn’t something I normally do! I get pleasure from reading a submit that can make individuals think. Also, thanks for permitting me to remark!

  Отговор
 • 23.10.2023 в 23:48
  Permalink

  An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a bit analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If potential, as you grow to be expertise, would you thoughts updating your weblog with extra details? It’s highly helpful for me. Huge thumb up for this weblog submit!

  Отговор
 • 30.10.2023 в 19:46
  Permalink

  I not to mention my guys have been reviewing the nice helpful hints from your web blog and then at once got a horrible feeling I never expressed respect to the blog owner for those tips. These women are already so very interested to read through them and now have simply been using them. I appreciate you for actually being indeed accommodating and then for choosing varieties of impressive subject matter millions of individuals are really needing to discover. My sincere regret for not saying thanks to sooner.

  Отговор
 • 07.11.2023 в 2:12
  Permalink

  I must express some thanks to this writer just for bailing me out of this type of predicament. Just after surfing throughout the world wide web and coming across tips which are not beneficial, I thought my entire life was over. Being alive devoid of the strategies to the issues you’ve solved by way of your good report is a crucial case, as well as the kind which might have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t discovered your website. Your personal training and kindness in handling every aspect was crucial. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a thing like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thanks a lot so much for the professional and effective guide. I will not hesitate to endorse your blog post to anybody who needs to have counselling on this topic.

  Отговор
 • 07.11.2023 в 20:01
  Permalink

  It抯 laborious to seek out knowledgeable individuals on this subject, however you sound like you know what you抮e speaking about! Thanks

  Отговор
 • 08.11.2023 в 18:20
  Permalink

  Hi there! I just want to give a huge thumbs up for the nice data you have got here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

  Отговор
 • 13.11.2023 в 7:15
  Permalink

  Thanks so much for providing individuals with an extremely splendid chance to discover important secrets from this web site. It really is very lovely and as well , jam-packed with a good time for me personally and my office peers to search the blog really thrice a week to see the fresh issues you have got. And definitely, I am just at all times amazed with all the special information you serve. Certain two areas in this posting are in fact the finest we have had.

  Отговор
 • 24.11.2023 в 9:14
  Permalink

  Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Translate »