Купа на Лигата

Купата на Лигата е надпревара на принципа на директна елиминация, тя е организирана от Професионалната футболна Лига и в нея имат право на участие единствено клубове с професионален статус.

Спечелилият турнира отбор получава квота за участие в Европейските клубни турнири и по-конкретно за втория квалификационен кръг на Лига Европа. В случай че победителят вече е придобил право на участие в Европа посредством шампионата или Купата на Франция, то квотата отива при отбор от Лига 1 (петия или шестия в крайното класиране).

Купата на Лигата е значително по-млада надпревара в сравнение с Купата на Франция, като организаторите отделят сериозни средства за развитието и популяризирането на турнира с цел подобряването на позиционирането му в йерархията на френския футбол.

Финалът се играе от 1995 до 1997 на „Парк де Пренс“, от 1998 до 2016  на „Стад дьо Франс“, а след това ежегодно се променя градът-домакин на заключителния мач, като през 2017 е първият финал, проведен извън Ил-дьо-Франс – на „Групама Стейдиъм“ в Лион.

Пари Сен-Жермен е клубът с най-много трофеи от турнира- осем, като пет от тях са спечелени последователно (2014, 2015, 2016, 2017 и 2018).

По-далеч в миналото, доста преди средата на 90-те години, две други състезания се наричат Купа на Лигата, те обаче не са официално признати и могат просто да бъдат считани за предшественици на съвременния формат. Първото такова е проведено в две издания през 60-те години и неговият облик има немалко сходства с настоящия. Второто, известно и като Лятна купа, се провежда в периода 1982-1994 по време на месеците между два футболни сезона, а основната й цел е да даде на клубовете възможност да изпробват нови футболисти и да обогати предсезонната им подготовка. Множество елитни отбори обаче отказват участие в летния турнир или изпращат там резервните си тимове. Преустановяването на тази купа е през 1994 и е съпътствано от реформи във френския футбол.

В началото на 90-те години президентът на Професионалната футболна лига Ноел Льо Грет желае да предостави на френските клубове възможността да изиграват по-голям брой мачове, което пък да увеличи приходите от продажбите на ТВ права. Този стремеж започва да се материализира и през ноември 1994 стартира първото официално издание на Купата на Лигата.

От сезон 2006-2007 пък са внедрени нововъведения относно няколко основни пункта:

  • стартовите и финалните дати на турнира са изместени за по-рано- начало през август или септември и завършек през март или април
  • наличие на четири отбора водачи на урни при тегленето на жребия
  • двата отбора от Лига 1, които са директно класирани за Шампионска лига, пропускат 1/16 финалите и стартират участието си от осминафиналната фаза

През 2009 година редица професионални клубове изискват победителят в Купата на Лигата да не получава вече квота за Европа. Въпреки надигащите се мнения срещу провеждането на надпреварата (включващи дори предложения за закриването й) и трудностите, свързани с подписването на договори за излъчването й по това време, тя продължава своето съществуване, като за последвалите три сезона формулата е следната: шестте френски клуба, които са класирани за Европа през предходния сезон стартират участие директно от 1/8 финалите (вместо то 1/16 финалите), а завършилите в ТОП 4 на Лига 1 отбори са водачи в урните при жребия.

В течение на последвалото десетилетие Купата на Лигата затвърждава позициите си и се превръща окончателно в неизменна част от френския футболен пейзаж, като в пет от десетте й издания през този период трофеят е вдигнат от шампиона на Франция за същия сезон (веднъж Олимпик Марсилия и четири пъти Пари Сен-Жермен).

Translate »