Купа на Франция

Купата на Франция е футболна надпревара с мачове на принципа на директна елиминация. Тя е организирана от Френската футболна Федерация и в нея имат право на участие както професионалните, така и аматьорските клубове.

Турнирът е създаден през Първата световна война, за да укрепи уединението в страната. Всички съществуващи дотогава федерации (между които от средата на първото десетилетие на XX век текат борби за надмощие) загърбват старите си различия и посредством техни клубове-представители участват заедно в Купата на Франция, като това се случва под егидата на Френския междуфедерален комитет.

Клуб Олимпик (от Пантен, впоследствие променил местоположението си в Париж, но останал общоизвестен просто като Олимпик) печели първото издание на Купата през 1918, която тогава носи името Шарл Симон  (в чест на генералния секретар на Френския междуфедерален комитет, който загива три години по-рано, воювайки за Франция).

През 1919 организацията на турнира е поета от новосъздадената Френска футболна Федерация и се превръща в единствената значима и мащабна надпревара на територията на страната до 1932 и формирането на френския шампионат. Поради тази причина през 20-те години на двадесети век местната преса определя носителя на трофея като шампион на Франция.

През този период Ред Стар и Олимпик Марсилия регистрират по три отличия.

Въпреки наличието на първенство от 1932 нататък, Купата на Франция съхранява своята значимост в течение на десетилетията, като за това допринася и правото на участие в Европейските клубни турнири, което получава победителят в нея. Турнирът е отворен за клубове от абсолютно всички нива в структурата на френския футбол (в това число и отвъдморските департаменти и територии на Франция), като характерни явления от фолклора му са многобройните  изненади, които ежегодно се случват в мачовете от него- когато професионален клуб бива елиминиран от аматьорски.

Двете най-дълги хегемонии в състезанието са дело на ПСЖ (четири поредни крайни победи в периода 2015-2018) и на Лил (три поредни трофея в периода 1945-1947). Два клуба от второто ниво на френския футбол съумяват да триумфират с крайния успех – Льо Авър през 1959 и Гингам през 2009, а през 2000 четвъртодивизионният Кале достига до финалния мач, където обаче губи.

По настоящем Купата на Франция съдържа осем предварителни кръга преди във фазата на 1/32 финалите да се включат клубовете от Лига 1 (колкото по-горно място в йерархията на френския футбол има дадена дивизия, в толкова по-напреднала фаза нейните клубове-представители започват участието си). Сумарно кръговете от всички фази са тринадесет плюс финалния мач, който по традиция се състои в Париж или парижкото предградие Сен-Дени  (от 1998 насам) на “Стад дьо Франс” в присъствието на президента на Републиката.

Translate »