Епохи и политики в Лион – пътят към новата бразилска вълна

Краят на месец май бе белязан от знаково събитие в един от водещите френски клубове – пристигането в Олимпик Лион на бразилския тандем Жуниньо (на поста спортен директор) и Силвиньо (на поста старши треньор) маркира една нова страница във функционирането на институцията. За да вникнем в същината на причините за открехването на тази глава обаче е необходимо да проследим тенденциите в империята на Жан-Мишел Олас през последните близо две десетилетия.

Времената на хегемония

Макар да бе ясно изразен доминант във финансово отношение в началото на XXI век (в контекста на Франция), лионският клуб всъщност влагаше за привличането на тогавашните си футболисти трансферни суми, които са несъизмерими с  настоящите най-високи сделки, осъществявани на пазара в Лига 1. В резултат на отлично функциониращото скаутско звено и ръководните фактори по отношение на трансферите, на тогавашния „Стад Жерлан“ се озоваха имена като Микаел Есиен, Мамаду Диара, Ерик Абидал и Флоран Малуда, като всеки от тях пристигна за скромна сума и бе продаден в последствие срещу колосални приходи в клубната хазна. Други местни легенди като Грегори Купе, Антони Ревейер, а и Жереми Тулалан не стигнаха до многомилионни изходящи трансфери, но оставиха трайна следа в развитието на ОЛ и неговата история. Общото във всички цитирани случаи е едно- става въпрос за млади и обещаващи футболисти от френския пазар, които са подписали договори с институцията от Рона-Алпи и това се е оказало еднакво печеливш ход както за тях самите, така и за самия клуб.

Защото равносметката от времената, когато тези фигури носеха екипа на „Les Gones”, бе 7 поредни шампионски титли на Лига 1 – хегемония, която и до ден днешен няма аналогия във френския футбол.

Годините след слизането от трона

Множеството продажби (макар и постепенни), смяната на поколенията, както и надигането на нови сили във Франция (Бордо и Марсилия) в крайна сметка доведоха до детрониране, което бе съпроводено и с доста по-сериозни финансови ресурси за входящи трансфери. Лисандро Лопес от Порто бе рекордна покупа за времето си (24 милиона евро), но освен него край бреговете на Рона и Сона пристигнаха още Йоан Гуркуф от Бордо (22 милиона евро), Али Сисоко от Порто (16,2 милиона евро), както и Мишел Бастос от Лил (18 милиона евро). Тези суми може би изглеждат незначителни през 2019, но само десет години по-рано пазарните реалности сред клубовете от френския елит бяха изконно различни.

Новият облик изведе отбора до ТОП 4 на Европа през сезон 2009-2010, когато бе постигнат така бленуваният дълги години по-дълбок пробив в Шампионска лига (полуфинал), завоюван беше и последният значим трофей (Купата на Франция през 2012), но така и не бе възвърната короната в шампионата, нито пък бе затвърден прогресът на континенталната сцена.

Приоритизирането на клубната академия

Впрочем, тъкмо сезон 2011-2012, през който бе спечелено най-старото отличие на територията на Франция, представляваше преход към новата ориентация на клубната политика, а именно- модел на школата като главен извор на ключови играчи за първия отбор. Нещо повече – треньорските профили бяха селектирани главно на базата на близостта им до клубната структура и способността за развиване на местните младежи. Така на кормилото на отбора се озоваха Реми Гард, Юбер Фурние и Бруно Женезио, като в хода на техните епохи процъфтяха и се затвърдиха талантите на играчи като Антони Лопеш, Самюел Юмтити, Максим Гоналон, Корентен Толисо, Набил Фекир и Александър Лаказет.

Стартовата единайсеторка на лионци бе подчертано изградена от продукти на клубната академия, която пък дълги години бе с реномето на най-добре фунциониращата във Франция, а и сред най-стойностните в Европа. Началото на този пасаж от историята обаче бе свързано и с първото по-трайно отсъствие на ОЛ от Шампионска лига (между пролетта на 2012 и есента на 2015). Граденият в течение на няколко сезона гръбнак плюс допълнително изгрелите проспериращи юноши започнаха да дават своите устойчиви резултати, като Лион се завърна трайно в Шампионска Лига (4 участия от 5 възможни считано то сезон 2015-2016) посредством константното си присъствие на подиума в Лига 1, достигна и до най-доброто си постижение в Лига Европа (полуфиналът през 2017). Тъкмо тази година обаче сякаш бе най-ясният индикатор, че на „Групама Стейдиъм“ отново ще задуха вятърът на промяната.

По новия път

През летните месеци на 2017 седемкратните шампиони на Хексагона се разделиха с водещи фигури като Александър Лаказет, Корентен Толисо и Максим Гоналон (и тримата са продукти на школата), като първите двама от тях донеса рекордни приходи в клубната каса. Обемът на напускащи важни имена обаче бе без аналог. Макар да не бяха достигнати същите измерения през 2018 (когато все пак бе продаден Мариано Диас на Реал Мадрид), то новата вълна в Лион изглеждаше вече ясно оформяща се, а събитията от лято 2019 окончателно я финализираха- фокусът в клубната политика вече е ясно насочен към привличането от отбори с по-скормни амбиции на млади и обещаващи играчи, които вече са направили прехода от юношеския към мъжкия футбол, но които имат нужда от трамплин в израстването си.

Точно такива като Ферлан Менди и Танги Ндомбеле, чиито крупни продажби респективно в Реал Мадрид и Тотнъм илюстрират новият модел в Лион, който е базиран на мощно скаутско звено, бърза интеграция на новопристигналите и рентабилна трансферна политика. Иначе казано, основните разлики се коренят в два основни компонента – масивността на летните разпродажби и фактът, че школата вече не е основният източник на кадри за първия отбор (към днешна дата титулярни такива са единствено Антони Лопеш и Усем Ауар).

Този подход на формиране на новата визия в Лион практически е частична препратка към успешните ходове от шампионските години, когато новопривлечените млади играчи от други клубове скоростно се превръщаха в стожери и жънеха лаври. Другата основна допирна точка е бразилската ниша, която бе основоположна за хегемонията на Лион в началото на новото хилядолетие, а нейните най-ярки символи са Крис, Касапа и Жуниньо. Първият от тях вече бе получил пост в ОЛ, бидейки назначен за треньор на втория отбор през сезон 2017-2018 (макар вече да не изпълнява функциите), а неговият някогашен партньор в центъра на отбраната Клаудио Касапа е част от треньорския щаб на първия тим, за да съдейства при работата тъкмо със защитниците, Жуниньо пък пое юздите на спортен директор. Надеждите на лионската футболна общественост са свързани с това забележителният футболен интелект на споменатите емблематични латиноамериканци да даде своите плодове и при изпълнението на настоящите им позиции.  

Търсене на новата формула чрез промени в структурата на клуба

Съчетанието от градивни елементи на триумфа от миналото и търсенето на свеж полъх в управленската методика на клуба доведе до пристигането на бразилския дует Жуниньо-Силвиньо, за който стана въпрос в началото на статията.

Президентът Жан-Мишел Олас обяви, че оттук насетне ще делегира повече от задълженията, които до момента той лично е ръководил. Във връзка с тези си намерения, той взе решение за първи път от много години насам да открие поста спортен директор, като кристално ясният приоритет за него се казваше именно Жуниньо Пернамбукано. Легендарният изпълнител на пряк свободни удари от близкото минало вече бе получавал две подобни предложения от лионския бос в хода на миналите години, а при третото такова откликна, поемайки драстично по-голяма власт и отговорност дори от тези, с които разполагаше като играч. Приемайки позицията, той получи и огромна свобода от Олас, като в нея фигурираше и избора на старши треньор, чийто пост бе овакантен от Бруно Женезио.

Посоченият наследник бе Силвиньо (въпреки липсата му на опит – Лион се явява първи отбор, който той води като старши треньор). Макар реални съществуващи рискове да има, този ход разполага със своите аргументи, тъй като бившият ляв краен защитник е работил като играч с някои от най-доказаните имена в мениджърския занаят като Арсен Венгер и Пеп Гуардиола, а е изпълнявал и функциите на помощник-треньор в италианския гранд Интер, както и в националния тим на Бразилия, откъдето реално и пристигна.

Привръщайки се в първия чуждестранен наставник в 32-годишната ера „Жан-Мишел Олас“, както и в едва втория такъв изобщо в историята на Лион (след Владимир Ковачевич, който ръководи „Les Gones“ между ноември 1981 и февруари 1982), Силвиньо получава висша степен на доверие от боса на втория по бюджет клуб във Франция. Неговите треньорски възгледи в чисто игрово и тактическо отношение обаче ще трябва да бъдат допълвани и от способност за развиване на прясно акостирали млади играчи, както и качественото им интегриране в първия състав и превръщането им в главни действащи лица – умения, които са жизнено необходими в контекста на отбор с често изменящо се ядро от футболисти. И тъкмо тук идва и същинското предизвикателство пред бразилския специалст. А то ще е пряко свързано и с резултатите от съвместната му работа по трансферите със сънародника му Жуниньо, както и с Флориан Морис.

91 коментара за “Епохи и политики в Лион – пътят към новата бразилска вълна

 • 04.04.2023 в 7:44
  Permalink

  Thaat iis a really giod tip especially tto those fresh too the
  blogosphere. Bref but very accurate information… Many thanks foor sharing thius
  one. A must read post!

  Отговор
 • 15.04.2023 в 12:01
  Permalink

  I blog frequenntly and I trulky apprecikate your content.
  Thiss grewt article hhas eally peakd my interest. I wwill boommark your websiite aand keepp checking for new degails about once perr week.

  I subscribed tto your Feeed too.

  Отговор
 • 16.04.2023 в 16:58
  Permalink

  Fantasstic gods frm you, man. I’ve understanjd yur
  stuvf previius to andd you’re just extremely magnificent.
  I really like what you’ve acquired here, really lke whazt you’re
  saying annd thee waay iin whih yyou say it. Yoou make it enjoyable andd yoou still care for too kesp it sensible.
  I can nott wait to read mmuch more from you. Thhis is reallyy a grezt website.

  Отговор
 • 20.04.2023 в 4:17
  Permalink

  Its like youu read myy mind! You appear to know a lot about this,
  lkke yoou wrotee the book iin it or something. I think that youu can do with some pics to drive the mesage home a bit, but instyead oof that, this is great blog.

  A fantastic read. I’ll definitely be back.

  Отговор
 • 16.05.2023 в 5:18
  Permalink

  Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. properly but thank god, I had no issues. much like the received item in a timely matter, they are in new condition. manner in which so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  jordans for cheap https://www.realjordansretro.com/

  Отговор
 • 16.05.2023 в 12:51
  Permalink

  Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. or perhaps a but thank god, I had no issues. for instance the received item in a timely matter, they are in new condition. in either case so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  cheap retro jordans https://www.realjordansshoes.com/

  Отговор
 • 15.07.2023 в 18:47
  Permalink

  I do not evven understand howw I stopped up here, buut
  I believed this submmit usedd to bbe good. I do nnot recognis whoo yoou are but definitely you’regoingto a famous blogger for those whoo
  aren’t already. Cheers!

  Отговор
 • 21.07.2023 в 13:37
  Permalink

  I simply had to appreciate you yet again. I’m not certain the things I might have achieved in the absence of the entire tactics discussed by you regarding that situation. It became a real daunting concern in my opinion, nevertheless looking at this well-written fashion you resolved that took me to leap for gladness. I am thankful for the advice and then hope that you recognize what a powerful job that you’re accomplishing training many people via your web blog. Most likely you’ve never got to know any of us.

  Отговор
 • 22.07.2023 в 7:58
  Permalink

  I simply desired to thank you so much yet again. I’m not certain what I would have followed in the absence of the entire basics documented by you on this subject. It was before a very fearsome situation in my opinion, but being able to see a expert tactic you handled the issue forced me to weep over gladness. I am happy for the service and even have high hopes you recognize what a powerful job you are getting into training people all through your webblog. Probably you have never encountered any of us.

  Отговор
 • 23.07.2023 в 2:54
  Permalink

  I’m also commenting to let you know of the notable experience my wife’s girl enjoyed using the blog. She figured out lots of things, which include what it is like to have a very effective teaching mindset to get most people just have an understanding of various tricky subject areas. You truly did more than our own expectations. I appreciate you for displaying such invaluable, healthy, revealing and in addition unique guidance on the topic to Kate.

  Отговор
 • 24.07.2023 в 15:35
  Permalink

  I am glad for writing to make you know what a extraordinary discovery our girl had using your webblog. She learned several details, with the inclusion of what it’s like to possess a marvelous helping spirit to let many others clearly know various extremely tough subject areas. You undoubtedly did more than visitors’ expectations. Thanks for delivering such powerful, trustworthy, revealing and as well as fun tips about your topic to Kate.

  Отговор
 • 25.07.2023 в 9:21
  Permalink

  I am glad for commenting to let you be aware of what a outstanding encounter my friend’s child developed checking the blog. She realized so many issues, which include what it is like to possess an amazing coaching heart to have folks quite simply know precisely a variety of specialized things. You actually exceeded our desires. Thank you for churning out the helpful, dependable, educational and also unique thoughts on this topic to Jane.

  Отговор
 • 26.07.2023 в 3:55
  Permalink

  I truly wanted to construct a word so as to appreciate you for those fantastic ideas you are writing at this website. My extended internet look up has finally been paid with really good insight to share with my contacts. I ‘d declare that many of us visitors actually are very much endowed to dwell in a magnificent network with very many lovely people with insightful guidelines. I feel very much lucky to have come across your entire weblog and look forward to really more fabulous minutes reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

  Отговор
 • 26.07.2023 в 22:35
  Permalink

  My husband and i felt peaceful when Peter could carry out his researching from your ideas he gained through your site. It is now and again perplexing to just possibly be freely giving secrets that many some people have been selling. And now we do know we now have the blog owner to appreciate because of that. All the explanations you have made, the straightforward web site navigation, the relationships your site aid to create – it’s got most remarkable, and it’s helping our son in addition to the family know that the theme is enjoyable, which is highly serious. Thanks for all the pieces!

  Отговор
 • 27.07.2023 в 16:34
  Permalink

  My wife and i got really fulfilled that Albert managed to carry out his basic research because of the ideas he discovered from your own web site. It is now and again perplexing to simply always be giving out concepts which usually others might have been selling. And we all do understand we need you to give thanks to because of that. All the explanations you have made, the easy website menu, the friendships you will help foster – it is mostly impressive, and it’s aiding our son in addition to our family understand this matter is amusing, which is certainly pretty essential. Thanks for all the pieces!

  Отговор
 • 28.07.2023 в 10:35
  Permalink

  I simply had to thank you very much again. I do not know the things I might have taken care of without those ways shared by you on that concern. Previously it was the fearsome case in my opinion, but coming across a specialised tactic you handled that forced me to weep over contentment. Now i’m grateful for your help and then wish you recognize what an amazing job you’re undertaking educating many others via your web site. More than likely you’ve never got to know any of us.

  Отговор
 • 05.08.2023 в 12:12
  Permalink

  Aw, this was a very nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and certainly not appear to get something done.

  Отговор
 • 16.08.2023 в 20:02
  Permalink

  After research a couple of of the blog posts on your website now, and I actually like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and can be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

  Отговор
 • 17.08.2023 в 13:16
  Permalink

  I抦 impressed, I must say. Really rarely do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me let you know, you have got hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the difficulty is something that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I am very blissful that I stumbled across this in my seek for something relating to this.

  Отговор
 • 18.08.2023 в 6:22
  Permalink

  I discovered your blog website on google and test just a few of your early posts. Proceed to keep up the excellent operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to studying more from you later on!?

  Отговор
 • 18.08.2023 в 23:48
  Permalink

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks However I’m experiencing concern with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  Отговор
 • 17.09.2023 в 12:36
  Permalink

  magnificent post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not notice this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

  Отговор
 • 18.09.2023 в 1:41
  Permalink

  An interesting dialogue is worth comment. I believe that you need to write more on this subject, it might not be a taboo subject but generally individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

  Отговор
 • 19.09.2023 в 13:23
  Permalink

  One other issue is that if you are in a predicament where you do not have a co-signer then you may genuinely wish to try to wear out all of your financing options. You could find many funds and other scholarships that will present you with funds to assist with college expenses. Thanks a lot for the post.

  Отговор
 • 19.09.2023 в 20:36
  Permalink

  This site is known as a stroll-by way of for all of the data you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l definitely uncover it.

  Отговор
 • 20.09.2023 в 10:16
  Permalink

  It抯 hard to find educated people on this subject, but you sound like you already know what you抮e talking about! Thanks

  Отговор
 • 21.09.2023 в 0:29
  Permalink

  You made some decent points there. I seemed on the internet for the problem and found most people will go along with with your website.

  Отговор
 • 22.09.2023 в 13:13
  Permalink

  I precisely desired to say thanks again. I’m not certain the things that I would’ve made to happen in the absence of those smart ideas shown by you over this industry. It was the troublesome condition for me, but discovering this specialized fashion you dealt with that took me to jump for fulfillment. I will be happy for the help and thus pray you really know what a powerful job you were getting into teaching most people using your web site. Most probably you’ve never encountered any of us.

  Отговор
 • 22.09.2023 в 16:46
  Permalink

  Nice post. I learn something more difficult on different blogs everyday. It should always be stimulating to read content from different writers and apply slightly something from their store. I抎 choose to make use of some with the content material on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a link on your internet blog. Thanks for sharing.

  Отговор
 • 23.09.2023 в 23:25
  Permalink

  I was more than happy to seek out this web-site.I wished to thanks for your time for this excellent learn!! I undoubtedly having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  Отговор
 • 24.09.2023 в 14:16
  Permalink

  There are some fascinating cut-off dates in this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There’s some validity but I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

  Отговор
 • 25.09.2023 в 21:57
  Permalink

  After research a few of the weblog posts in your website now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and can be checking again soon. Pls take a look at my website online as nicely and let me know what you think.

  Отговор
 • 26.09.2023 в 11:24
  Permalink

  I’m typically to running a blog and i actually recognize your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and hold checking for new information.

  Отговор
 • 27.09.2023 в 1:39
  Permalink

  I抎 must check with you here. Which isn’t something I usually do! I enjoy reading a publish that may make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

  Отговор
 • 28.09.2023 в 10:21
  Permalink

  I needed to post you one bit of word in order to give many thanks the moment again about the pleasant ideas you’ve featured above. It has been simply tremendously open-handed with you in giving unreservedly what exactly a few people might have offered as an electronic book in order to make some dough on their own, especially considering the fact that you could possibly have done it in the event you desired. The guidelines as well acted like a easy way to be sure that many people have similar dream like mine to grasp a good deal more when considering this condition. I’m sure there are a lot more fun occasions in the future for those who read your website.

  Отговор
 • 28.09.2023 в 22:13
  Permalink

  There are some attention-grabbing cut-off dates in this article however I don抰 know if I see all of them center to heart. There’s some validity however I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as nicely

  Отговор
 • 01.10.2023 в 4:55
  Permalink

  I am typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your website and preserve checking for brand spanking new information.

  Отговор
 • 03.10.2023 в 16:14
  Permalink

  There are some interesting points in time on this article however I don抰 know if I see all of them middle to heart. There’s some validity but I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as properly

  Отговор
 • 04.10.2023 в 2:35
  Permalink

  I wish to express my love for your kind-heartedness giving support to individuals who must have help on that theme. Your very own commitment to getting the message across appears to be particularly insightful and has usually empowered men and women like me to realize their desired goals. Your amazing valuable hints and tips entails a great deal to me and even more to my colleagues. Thank you; from each one of us.

  Отговор
 • 04.10.2023 в 23:39
  Permalink

  I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and preserve checking for brand spanking new information.

  Отговор
 • 09.10.2023 в 23:41
  Permalink

  Can I simply say what a relief to search out somebody who really is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know how you can carry a problem to mild and make it important. Extra folks need to learn this and understand this facet of the story. I cant consider youre not more in style since you definitely have the gift.

  Отговор
 • 11.10.2023 в 8:45
  Permalink

  There are some attention-grabbing closing dates on this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There is some validity however I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as well

  Отговор
 • 12.10.2023 в 14:14
  Permalink

  Aw, this was a very nice post. In thought I would like to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and by no means appear to get something done.

  Отговор
 • 13.10.2023 в 4:24
  Permalink

  Spot on with this write-up, I truly assume this web site wants way more consideration. I抣l in all probability be again to learn far more, thanks for that info.

  Отговор
 • 15.10.2023 в 7:14
  Permalink

  After examine just a few of the weblog posts in your website now, and I actually like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will likely be checking again soon. Pls try my website online as well and let me know what you think.

  Отговор
 • 18.10.2023 в 7:40
  Permalink

  Can I simply say what a reduction to seek out someone who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know how to bring an issue to gentle and make it important. Extra people must learn this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre not more common since you positively have the gift.

  Отговор
 • 20.10.2023 в 8:26
  Permalink

  There are some fascinating time limits on this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as properly

  Отговор
 • 24.10.2023 в 0:23
  Permalink

  I together with my guys have been reading the best items on the website while suddenly developed an awful suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for them. Most of the ladies appeared to be happy to learn them and have now in actuality been using them. Appreciate your being really helpful as well as for picking such perfect areas most people are really desirous to be informed on. My honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

  Отговор
 • 24.10.2023 в 5:53
  Permalink

  It抯 hard to find educated folks on this matter, however you sound like you already know what you抮e talking about! Thanks

  Отговор
 • 25.10.2023 в 14:06
  Permalink

  Howdy! I just want to give a huge thumbs up for the great data you will have here on this post. I might be coming again to your weblog for extra soon.

  Отговор
 • 22.11.2023 в 3:43
  Permalink

  I and also my guys were found to be going through the best procedures from your site and so unexpectedly I got an awful feeling I had not expressed respect to the web site owner for those tips. These guys happened to be consequently joyful to study them and now have clearly been using these things. I appreciate you for simply being very accommodating as well as for deciding upon variety of high-quality guides most people are really needing to be informed on. Our honest regret for not expressing gratitude to sooner.

  Отговор
 • 03.12.2023 в 13:52
  Permalink

  Great remarkable issues here. I?¦m very satisfied to see your article. Thanks so much and i’m having a look forward to touch you. Will you please drop me a mail?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Translate »