Лига 1

Лига 1 е най-висшият ешелон във френския футбол. В настоящия си формат тя е съставена от 20 клуба, играещи сумарно 38 кръга, като първият такъв стартира през лятото, а заключителният се състои през месец май следващата година.

Френското първенство бележи началото си на 11 септември 1932, като в първите си няколко издания носи наименованието „Национална дивизия“, впоследствие е преименувано на „Дивизия 1“ през 1972 преди да приеме настоящото си название в началото на новото хилядолетие (през 2002).

Рекордьор по титли (десет) е Сент-Етиен, докато най-продължителната хегемония е дело на Олимпик Лион (седем поредни титли в периода 2002-2008). От 2013 насам доминиращият клуб в шампионата е Пари Сен-Жермен, който с изключение на сезон 2016-2017 (спечелен от Монако) финишира неизменно на първото място.

Със своите 69 сезона в най-горния етаж на местния футбол Олимпик Марсилия държи рекорда за най-голям брой години, прекарани във френския елит, Пари Сен-Жермен пък може да се похвали с най-продължителната серия от поредни сезони без изпадане в по-долна дивизия (от сезон 1974-1975 насам).

Крайното класиране се формира на базата на брой спечелени точки, като при равенство се взимат предвид следните критерии (в посочената последователност): обща голова разлика, показатели в преките двубои (правилото за повече отбелязани голове на чужд терен е в сила), по-голям брой вкарани попадения (в случай на еднаква разлика между отбелязаните и допуснатите голове от отборите), повече вкарани попадения в рамките на един мач; ако по всички тези параметри равенството между два тима продължава да бъде налице, то тогава се дава предимство на този с по-добри показатели на ниво феър плей (по-малко получени жълти и червени картони).

Отборите от ТОП 3 в крайното класиране получават право на участие в Шампионска лига, четвъртото място пък дава квота за Лига Европа. Останалите две квоти за същия турнир са за победителите в турнирите за Купата на Франция и Купата на Лигата. Ако обаче отборите, които спечелят въпросните състезания вече имат гарантирано участие в Европейските клубни турнири посредством мястото си в първенството, то тогава петата и дори шестата позиция в крайното класиране биха донесли излаз към втората по сила континентална надпревара. Финиширалите на последните две места в таблицата отбори изпадат директно в по-ниския ешелон, докато тимът на осемнадесета позиция играе мач-бараж срещу победителят от цикъла баражи в Лига 2. Триумфиралият в този сблъсък си гарантира участие в елита през следващата кампания. Местата на деветнадесетия и двадесетия пък се заемат от шампиона и вицешампиона на Лига 2. Възможен е сценарий, при който изпаднал на базата на резултатите си клуб все пак остава в Лига 1- такова развитие на нещата би се получило, ако отбор от първите седемнадесет в класирането бъде административно изваден от елита на Франция или ако тим от Лига 2 с придобита промоция се откаже  от нея.

Translate »