Френските клубове в Европа

От 1955 насам 36 френски клуба са записвали участие в Европейските клубни турнири. Квотите за участие се придобиват посредством Лига 1, Купата на Франция и Купата на Лигата. Отборите от ТОП 3 в крайното класиране получават право на участие в Шампионска лига, четвъртото място пък дава квота за Лига Европа. Останалите две квоти за същия турнир са за победителите в турнирите за Купата на Франция и Купата на Лигата. Ако обаче отборите, които спечелят въпросните състезания вече имат гарантирано участие в Европейските клубни турнири посредством мястото си в първенството, то тогава петата и дори шестата позиция в крайното класиране биха донесли излаз към втората по сила континентална надпревара.

Към настоящия момент Франция е на пета позиция в ранглистата на УЕФА по клубен коефициент.

Най-успешният период за представителите на местния футбол в евротурнирите са 90-те години, когато те достигат до цели седем финала, Олимпик Марсилия печели Шампионска лига през 1993, а Пари Сен-Жермен – Купата на носителите на купи през 1996.

Френските отбори имат изиграни общо 13 финала в турнирите на Стария континент (КЕШ, Шампионска Лига, Купа на носителите на купи, Купа на панаирните градове и Лига Европа, тази статистика не включва мачовете от  Интертото), като 7 са клубовете, които са успявали да си извоюват право на участие в директен сблъсък за трофей. Това са Олимпик Марсилия, Пари Сен-Жермен, Монако, Реймс, Сент-Етиен, Бастия и Бордо.

Олимпик Лион пък е отборът с най-голям брой участия в евромачове, както и с най-добър баланс (към юли 2019)- 252 срещи, 120 победи, 54 равенства и 78 загуби.

Translate »